Smartphone als portefeuille

CashContact.com stelt een operator- en bankonafhankelijk mobiel betaalsysteem met QR-codes voor. Hiermee demonstreert de nieuwkomer op de Belgische markt hoe we betalen als met een betaalkaart, maar zonder extra toestel voor de ontvanger.

Een betaling met CashContact is gemakkelijk en veilig: je toont een QR-code (een soort streepjescode) op je smartphone, iPad of PC. De betaler leest die code in op z’n smartphone en bevestigt de betaling met een pincode.

De gsm wordt hiermee een elektronische portefeuille zoals Proton dat ook is, maar dan zonder betaalkaarten en kaartlezers. Hierdoor is dit interessant voor vrienden, collega’s en jongeren. Je gsm-portefeuille opladen en ontladen kan met een eenvoudige gratis bankoverschrijving of kredietkaart.

De webapplicatie mikt momenteel vooral op betalingen tussen vrienden. Met de Facebook login-integratie ben je snel lid en kan een rekening op restaurant, een vriendenweekend of een pint op café direct afgerekend worden.  Tijdens de testfase krijgt iedere gebruiker 100 virtuele euro om andere leden te betalen, maar waarvoor er geen echt geld wordt overgeschreven.

Handig aan het systeem is de real-time “push” technologie die onmiddellijk de transactie bevestigt op beide toestellen. Er is momenteel een Android app, een iPhone versie wordt heel binnenkort in de AppStore verwacht. Voor verkopers is de app niet nodig: via de website of op een iPad kunnen de QR-codes ook getoond worden. Op een smartphone zonder internet verstuurt de app de betalingsopdracht met een sms aan het standaard tarief. CashContact.com werkt overigens aan een integratie met NFC (Near field communication), wat betalen nog eenvoudiger moet maken door twee toestellen tegen elkaar te houden.

Ondanks de snel evoluerende technologie, zitten we in 2012 voor onze betalingen nog steeds opgezadeld met metaal, papier en plastieken kaartjes. Aangezien tot op vandaag zowel telecomoperatoren, bankinstellingen en kredietverstrekkers een deel van de mobiele koek willen, leek er geen vooruitgang te komen op het gebied van gsm betalingen. Onlangs faalde nog een initiatief gelanceerd door toenmalig minister van Economie Vincent van Quickenborne (Open VLD) door spanningen tussen de belanghebbenden.  CashContact wil deze status quo verbreken met een operator- en bankonafhankelijke oplossing voor de huidige generatie gsm-toestellen met een webapplicatie die bovendien gratis is voor privégebruik.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s